De Raad ter Plekke: Hans Rube (PvdA)

In De Raad ter Plekke ontmoeten we gemeenteraadsleden op een specifieke plek in Tilburg. Een plek die belangrijk is voor hun raadswerk. Maar waarom? Deze keer: Hans Rube (67), burgerraadslid van PvdA, bij een Japanse Schijniep in de binnenstad.

Waarom zijn we hier?

“Deze boom stond afgelopen periode op het punt om te worden gekapt, omdat de wortels een schuurtje wegdrukten. Toenmalig wethouder Mario Jacobs had al een kapvergunning afgegeven. Van één van de omwonenden kreeg ik een mail met de vraag: kunnen we daar iets tegen doen? Toen heb ik tijdens het vragenhalfuurtje vragen gesteld aan de wethouder. Dat had als effect dat hij in overleg ging met de woningcoöperatie – van wie de grond is – om te zoeken naar een andere oplossing. Ondertussen hadden de buurtbewoners ook een gerechtelijke procedure aangespannen, die zij wonnen. Met als resultaat: het schuurtje is verplaatst en de boom staat er nog!”

Waarom was het zo belangrijk dat de boom bleef staan?

“Er is al zo weinig groen. Steeds meer bomen worden gekapt, niet alleen in de binnenstad, maar ook in Korvel en langs de Bredaseweg. Dat terwijl je in een leefbare stad niet zonder groen kan. Bomen zorgen voor zuurstof, en dus voor een gezonde stad. Deze boom staat er al tientallen jaren en is een van de weinige bomen die in de zomer nog schaduw geeft aan de bewoners van de binnenstad. Bovendien is het een speciale boomsoort: een Japanse Schijniep.”

Hoe zie jij rol als burgerraadslid in deze kwestie?

“Ik vind dat je dit soort kleine problemen ook moet oppakken als je in de gemeenteraad zit. Je bent niet alleen politicus. Je vertegenwoordigt ook de mensen die op jou stemmen. En als zij met een probleem zitten, dan moet je dat durven aankaarten. Ik voel me er verantwoordelijk voor dat inwoners bij de gemeente niet tegen allerlei muren aanlopen. Vaak weten zij het gemeenteloket bijvoorbeeld niet te vinden. Als jij jezelf als volksvertegenwoordiger openstelt voor de inwoners van Tilburg, dan kun jij hun boodschap overbrengen.”

Je wil doorgaan in de raad. Wat hoop je komende periode te bereiken?

“Ik vind de bereikbaarheid van de stad heel belangrijk. Daarom wil ik me inzetten voor goede fietspaden, brede trottoirs en veilige kruisingen. In de stad zijn zo veel kruisingen waar fietsers midden op straat moeten stoppen. Daarnaast moeten de trottoirs worden verbreed, zodat mensen met bijvoorbeeld een rollator goed uit de voeten kunnen.”

Op 16 maart 2022 kun je weer stemmen voor een nieuwe Tilburgse gemeenteraad. Zet deze datum in je agenda en houd de website raadtilburg.nl in de gaten voor meer informatie.

VOLG DE RAAD OP SOCIAL MEDIA