Gemeente garant voor lening Willem II

De gemeente staat garant voor een lening van 6,5 miljoen euro die voetbalclub Willem II aantrekt om het stadion te kunnen kopen. Dat heeft de gemeenteraad afgelopen maandag besloten. De garantstelling bedraagt maximaal 80 procent van de lening en heeft een looptijd van twintig jaar.

Willem II huurt het stadion nu nog van de gemeente. Met de aankoop krijgt de voetbalclub meer zeggenschap over de exploitatie en inrichting van het stadion. Willem II gaat investeren in meer comfort en veiligheid. Over de extra veiligheidsmaatregelen en de aankoop hebben de voetbalclub en de gemeente eerder afspraken gemaakt. De gemeente draagt 1,5 miljoen euro bij aan de maatregelen die in totaal 3,5 miljoen euro kosten.

Raad wil minder risico’s

De raad ging maandag met grote meerderheid akkoord met de garantstelling: alleen de Partij voor de Dieren stemde tegen. Wel wil de raad de financiële risico’s voor de gemeente verminderen. In een door de PvdA, GroenLinks, D66, ONS Tilburg en Voor Tilburg ingediende motie staat onder andere dat Willem II gedurende de looptijd van de lening geen nieuwe schulden mag aangaan, geen dividend mag uitkeren en niet van eigenaar kan veranderen. Ook moet het college met de voetbalclub en de bank afspraken maken over het tempo en de wijze van vervroegde, mogelijk boetevrije aflossingen van de lening. De motie werd door de raad aanvaard. Behalve de indieners stemden ook de SP en de Partij voor de Dieren voor. De overige fracties stemden tegen.

VOLG DE RAAD OP SOCIAL MEDIA