De gemeenteraad stemde maandag in met een nieuwe aanpak voor parkeren. Voortaan gaat de gemeente zelf parkeervoorzieningen (‘parkeerhubs’) bouwen en beheren. Hiermee wil de raad nieuwbouw betaalbaar houden en de woningbouw in Tilburg versnellen.
Tilburg groeit. Daarom zijn er meer betaalbare woningen nodig, maar ook voldoende parkeerplekken. Tot nu toe moesten projectontwikkelaars zelf zorgen voor parkeercapaciteit bij nieuwbouwprojecten. Dat maakt woningen duurder en zorgt voor vertraging van woningprojecten.
Betaalbaarheid woningbouw
De gemeente neemt voortaan de bouw en het beheer van parkeerhubs op zich, om zo nieuwbouwwoningen betaalbaar te houden en nieuwbouwprojecten in beweging te houden. Tijdens de raadsvergadering stemde een meerderheid van de raad in met deze aanpak. De fracties van D66, GroenLinks, PvdA en VVD waren voor.
Door zelf te bouwen en beheren, verwacht de gemeente dat woningbouw sneller van de grond komt en dat woningen betaalbaar blijven. Het gaat hierbij onder meer om nieuwe gebiedsontwikkelingen in Stappegoor, het Kenniskwartier, Tilburg-Noord, de Spoorzone en de Piushaven.
Vergunningparkeren
Een gevolg van de bouw van parkeerhubs is dat er in meer buurten vergunningparkeren wordt ingevoerd. Zo wil de gemeente voorkomen dat mensen hun auto massaal in omliggende straten zetten om kosten van parkeerhubs te omzeilen. Wel is een amendement aangenomen dat bepaalt dat dit alleen gebeurt op plekken waar dit noodzakelijk is, bijvoorbeeld vanwege verwachte overlast. Ook is een motie aangenomen om scenario’s uit te werken waarin gratis parkeren mogelijk wordt bij wijkwinkelcentra, sport- en andere maatschappelijke voorzieningen.
Exploitatietermijn, laadpalen en groen
Andere aangenomen moties scherpen de nieuwe aanpak verder aan. Zo komt er een haalbaarheidsonderzoek om voor de parkeerhubs uit te gaan van een exploitatie van zestig jaar in plaats van de huidige veertig. Ook wordt bij het opstellen van de financiële strategie rekening gehouden met een maatschappelijk verantwoorde prijs voor de publieke laadpalen. Voor de bewoners van nieuwbouwwoningen moet het zo aantrekkelijker zijn om hun elektrische auto op te laden bij de parkeerhubs.
Verder komt er aandacht voor duurzaamheid, met minimaal vijftig procent begroeiing aan de verticale oppervlakten, zonnepanelen en aansluiting op andere vormen van vervoer. Tot slot worden er evaluatiemomenten ingepland om te bepalen of extra parkeerhubs echt nodig zijn. Zo voorkomt de raad dat er nieuwe parkeergarages worden gebouwd als er overcapaciteit is.
Andere manier van financiering
Deze nieuwe aanpak vraagt om een andere manier van financiering. De kosten en opbrengsten van alle parkeerplaatsen worden voortaan op gemeentelijk niveau verdeeld. Ook parkeren op straat valt hieronder.
Voor de gemeente is de nieuwe aanpak een grote verandering. Op verzoek van de raad komt het college binnenkort met een voorstel voor een financieel plan. Ook wordt per nieuwe situatie uitgewerkt hoe de plannen eruit gaan zien. De eerste nieuwe parkeerhubs worden vanaf 2027 gebouwd.