Gemeenteraad beveelt burgemeester Weterings aan voor herbenoeming

Gisteren, 29 juni, heeft de Tilburgse gemeenteraad besloten om burgemeester Weterings bij de Minister van Binnenlandse Zaken aan te bevelen voor een herbenoeming. Nadat burgemeester Weterings eerder al heeft gezegd zelf graag verder te willen, is daarmee een belangrijke volgende stap gezet in de herbenoeming.

De eerste periode van de burgemeester loopt op 23 november 2023 af. Om de burgemeester te herbenoemen wordt op dit moment een proces doorlopen. In een besloten raadsvergadering deelde de speciaal hiervoor ingestelde vertrouwenscommissie haar advies. Nadat de raadsleden hadden gestemd, begon om 20:00 uur de openbare raadsvergadering met een volle raadszaal en publieke tribune.

Raad gaat akkoord met voorstel vertrouwenscommissie

De vergadering begon met een toelichting door Evelien Kostermans namens de vertrouwenscommissie. In de toelichting legde Kostermans uit hoe het proces de afgelopen maanden is gegaan en heeft zij de betrokkenen bedankt voor het vele werk wat de afgelopen maanden is verzet.

Na deze toelichting nam plaatsvervangend voorzitter Jan van Esch het woord. Hij maakte bekend dat de raad heeft besloten een aanbeveling te sturen naar de Minister. Daarmee spreekt de raad haar steun uit om Theo Weterings nogmaals voor een termijn van zes jaar burgemeester van Tilburg te laten zijn. In de toespraak noemde Van Esch de bijzondere tijd waarin Weterings burgemeester van Tilburg was: ‘De coronacrisis en de vluchtelingencrisis zijn grote onderwerpen waarop u lokaal, regionaal en landelijk aan de lat stond.’ Van Esch benoemde ook de bijdrage van de burgemeester aan de groei van Tilburg in de afgelopen jaren: ‘Daar heeft u een stevige steen aan bijgedragen en u heeft warme relaties opgebouwd met organisaties, verenigingen, bedrijven en instellingen’.

Speech burgemeester Weterings

Als laatste was het woord aan de burgemeester zelf. In zijn speech als reactie op het besluit van de raad ging hij in op wat voor hem onze stad en haar inwoners zo bijzonder maakt: ‘Ik voel me hier als een vis in het water en ik ken de taal van de mensen. Letterlijk, want het Tilburgs kent voor mij geen geheimen. Overdrachtelijk, omdat ik het geluk en zorgen van de Tilburgers versta. Ook wanneer die niet worden uitgesproken. Ik wil me ook de komende zes jaar vol passie en energie blijven inzetten voor de inwoners van deze stad en dorpen.’

Ook gaf Weterings aan zich te willen blijven inzetten voor gelijke kansen voor elke Tilburger, waarbij het niet uitmaakt in welke wijk of dorp van onze stad je geboren wordt: ‘Iedere Tilburger moet namelijk de volgende burgemeester van de Schôônste stad van ’t laand kunnen worden’.

Tilburg - Raadsvergadering met de herbenoeming van burgemeester Weterings
Tilburg - Raadsvergadering met de herbenoeming van burgemeester Weterings
Tilburg - Raadsvergadering met de herbenoeming van burgemeester Weterings
Tilburg - Raadsvergadering met de herbenoeming van burgemeester Weterings
Tilburg - Raadsvergadering met de herbenoeming van burgemeester Weterings
previous arrow
next arrow
 

VOLG DE RAAD OP SOCIAL MEDIA