GroenLinks grootste partij in de raad

GroenLinks is na de gemeenteraadsverkiezingen de grootste partij in de Tilburgse raad. Met 21 procent van de stemmen versloeg de partij D66 en de LST, die 14 procent en 13 procent van de stemmen behaalden.

Daarmee bezet GroenLinks 10 van de in totaal 45 zetels in de gemeenteraad. D66 mag 7 zetels innemen en Lijst Smolders Tilburg (LST) 6 zetels. De VVD behaalde met 11 procent van de stemmen 5 zetels. De Partij van de Arbeid en 50PLUS kregen allebei 3 zetels. Daarop volgen de SP, CDA, Lokaal Tilburg en Partij voor de Dieren met 2 zetels, en Voor Tilburg, Forum voor Democratie en ONS Tilburg met 1 zetel.

Bijna alle veertien Tilburgse politieke partijen beleefden de uitslagenavond afgelopen woensdag in het Tilburgse stadhuis. Enige afwezige was Forum voor Democratie, die elders een landelijk evenement bijwoonde. In het eet-werkcafé van het stadhuis waren de overwinningskreten van GroenLinks duidelijk te horen, terwijl de LST aanzag hoe de partij bleef steken op 6 zetels. De overwinning van GroenLinks kwam voor veel aanwezigen als een verrassing.

“Aarde warmer, mensen armer”

Ook GroenLinks-lijsttrekker Esmah Lahlah vond de voorlopige uitslag overweldigend. “Het was een avond vol spanning en met veel indrukken. Deze overwinning is een moment op stil bij te staan.” Lahlah is ervan overtuigd dat de overwinning van GroenLinks te danken is aan de inzet op de thema’s klimaat en bestaanszekerheid. “De aarde wordt warmer en de mensen armer.” De lijsttrekker wilde nog niets kwijt over gesprekken die zij de komende tijd zal voeren. “We gaan eerst feestvieren!” Voor Hans Smolders, lijsttrekker van de LST, viel de uitslag tegen. “De kiezer heeft gesproken, ik leg me erbij neer”, reageerde hij.

De opkomst in Tilburg was deze verkiezingen met 40,1 procent 5 procent lager dan vier jaar geleden. Volgens burgemeester Theo Weterings is de lage opkomst een trend in heel Nederland. “We moeten landelijk nadenken hoe we dit oppakken.” Komende weken wordt duidelijk welke partijen gaan samenwerken. GroenLinks neemt hierbij als grootste partij in de gemeenteraad het voortouw. Op 30 maart wordt de nieuwe raad geïnstalleerd.

VOLG DE RAAD OP SOCIAL MEDIA