Jolanda van den Bogaard

Burgerraadslid - 50 Plus

Wie ben je en wat doe je naast je werk als gemeenteraadslid?

Ik ben Jolanda van den Bogaard, 51 zomers jong en moeder van een dochter van 19 jaar. Mijn jeugd heb ik doorgebracht rondom het centrum van Tilburg. Daar ben ik opgegroeid, en sinds 1995 woon ik met veel plezier in de Reeshof. Ik heb dit stadsdeel zien groeien van een weiland met koeien in mijn achtertuin tot het complete stadsdeel wat het nu is.  Naast mijn werk binnen de gemeenteraad ben ik Office Manager bij een bekende Nederlandse bloemenketen en in mijn vrije tijd fotografeer ik graag, het liefst buiten in de natuur. Verder vind je mij regelmatig in de keuken, en ik hou van lezen en schrijven.

 Waarom ben je raadslid geworden?

Echt politieke ambitie heb ik nooit gehad, maar tijdens mijn werk binnen diverse zorginstellingen heb ik te veel zaken gezien die ontzettend fout gaan en die anders zouden moeten. De bureaucratie in de zorg bijvoorbeeld. De afgelopen raadsperiode ben ik daarom actief geweest als gemeenteraadslid, want de politiek is de enige plek waar je zaken echt kunt veranderen. Mijn hart gaat sneller kloppen van het Sociale Domein en vandaar ook dat ik volmondig ‘ja’ heb gezegd tegen 50 Plus toen zij mij vroegen hen op die portefeuille te komen versterken.

Wat wil je deze raadsperiode bereiken voor Tilburg?

Mijn doelen voor deze raadsperiode hebben als gezamenlijk thema ‘onze burger’.  Denk bijvoorbeeld aan de gigantische wachtlijsten voor een woning. Dit is een enorm probleem voor onze jongeren die voor het eerst op eigen benen gaan staan, maar ook voor onze ouderen die i.v.m. hoge leeftijd noodgedwongen alleen zijn achtergebleven in een veel te grote woning zonder de nodige of juiste zorg. Verder raakt het mij dat onze inwoners hun verwarming en de dagelijkse boodschappen nauwelijks nog kunnen betalen. Dit moet gewoon anders.

En wat ik tot slot heel graag zou willen is dat hulp en zorg sneller en bij de bron geboden wordt. Nu zie je vaak dat kleine problemen binnen een gezin eerst almaar groter en complexer worden door wachtlijsten, het niet bieden van maatwerk etc. Een klein probleem vraagt vaak om een snelle en adequate oplossing. Vaak is dat iets wat niet in het standaard hulppakket van de gemeente zit. Ik pleit dus voor ‘buiten de hokjes’ durven denken en gewoon ons boerenverstand te gebruiken. Geen 20 dure casemanagers in dikke leaseauto’s maar een vuilcontainer voor de deur als dat nodig is. Het hoeft vaak niet zo ingewikkeld te zijn. Maak het maar wat menselijker, en dat kan alleen als je echt betrokken bent bij de inwoner en zijn of haar verhaal. Ik wil laten zien dat de Tilburgse politiek benaderbaar is, en dat we samen met elkaar,  vóór elkaar zorgen.

 Wat is je favoriete plek in Tilburg en waarom?

Naast de heerlijke plek waar ik woon en tot rust kom, zijn dat er meerdere. Je kunt mij tegenkomen in het Stadsbos 013, en dan met name het gebied aan de achterkant van Amarant en in het bosgebied achter de Blaak. Verder wandel ik graag met mijn camera door het Reeshofpark en vind je mij elk jaar op de Roze Maandag. De sfeer die daar hangt kun je nergens mee vergelijken. Iedereen is aardig tegen iedereen, alles kan en mag, en mensen zijn zo ontzettend vriendelijk en verdraagzaam op die dag. Zo zouden we altijd met elkaar om moeten gaan!

Raadsleden & burgerraadsleden

VOLG DE RAAD OP SOCIAL MEDIA